Muuttajan muistilista
Muuttaminen uudelle paikkakunnalle, ensiasuntoon muutto, isompi omakotitalo vai aiempaa kompaktimpi koti? Tee muutosta mutkattomampaa hyvällä valmistautumisella. Ota tästä vinkit talteen!
1. Tee muuttoilmoitus
Tee ensimmäisenä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä palvelussa – sitä kautta uudet yhteystietosi siirtyvät myös operaattorillesi, ja muille palveluille, kuten pankille. Irtisano tarvittaessa myös vesi- ja jätehuoltosopimukset. Jos asut taloyhtiössä, muista kertoa muutosta ajoissa myös huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.
2. Huolehdi netti kuntoon
Ota yhteyttä asiakaspalveluumme soittamalla, tai avaa chat-yhteys asiantuntijalle - autamme sinua sopivan yhteyden valinnassa, ja yhteyden siirtämisessä uuteen osoitteeseen muuttotilanteessa. Tekemällä osoitehaun näet myös suoraan uuteen osoitteeseesi saatavilla olevat vaihtoehdot.
Syötä postinumero Numeroa ei löydy, tarkistathan postinumeron uudelleen
Syötä kadunnimi Kadunnimeä ei löydy, tarkistathan sen uudelleen
Syötä numero Talonnumeroa ei löydy, syötäthän sekä talon että asunnon numeron
3. Muista sähkösopimus
Muuttaessa joutuu huolehtimaan monista käytännön asioista, kuten muuttoavun järjestäminen, tavaroiden pakkaaminen ja muuttoilmoituksen tekeminen. Muistathan huolehtia myös sähkösopimuksen siirtämisestä uuteen osoitteeseen ajoissa, jotta sähköt toimivat uudessa kodissa heti muuttopäivänä. Ole ensin yhteydessä nykyiseen sähköntoimittajaasi ja selvitä, onko nykyisen sopimuksen siirtäminen uuteen osoitteeseen mahdollista, vai tarvitsetko kokonaan uuden sopimuksen. Huomioithan myös mahdollisen irtisanomisajan nykyiseltä sähköntoimittajalta, jotta et joudu maksamaan päällekkäisiä maksuja. Muuton yhteydessä sähkösopimuksia kannattaa myös kilpailuttaa, jolloin saat sähköyhtiöiltä tarjouksen, joista voit valita itsellesi parhaimman vaihtoehdon. Huolellisesti hoidettu sähkösopimus varmistaa sujuvan muuton ja auttaa sinua aloittamaan uudessa kodissa ilman turhia katkoksia tai huolia.
4. Turvaa kotisi
Monessa vuokra-asunnossa kotivakuutus on muuton edellytys – ja omistusasunnossa huolettoman arjen turva. Kotivakuutuksen kannattaa olla kattava, jolloin omaisuutesi on suojattu riskeiltä, kuten tulipalolta, vesivahingolta tai varkaudelta.
Huomioi muuttaessa myös muuttovakuutus, erityisesti jos muutat arvokkaita esineitä - tällöin myös muuton yhteydessä tapahtuneet omaisuusvahingot ovat korvattavissa. Varmista, että muuttovakuutus kattaa vahingot ja mm. kuljetuksen aikaiset riskit.
Huolehdi kotivakuutus kuntoon hyvissä ajoin – ja muista myös kodin tietoturva. Jos hankit netin, varmista että kotiverkkosi on suojattu vahvalla salasanalla. DNA:n ja F-securen yhteistyössä toteuttama tietoturvaratkaisu, DNA Digiturva, tarjoaa kattavan virustorjunnan , VPN:n, tietovuotohälyttimen ja salasanapankin samassa palvelussa.
5. Asunnon remontointi
Jos suunnitelmissa on uuden asunnon remontointi, ota huomioon luvat ja mahdolliset rajoitukset, erityisesti jos asut taloyhtiössä. Ilmoita tulevasta remontista tarvittaessa isännöitsijälle kirjallisesti, mikäli se voi vaikuttaa esimerkiksi naapureihin tai pysyvästi.
Mikäli muutat vuokra-asuntoon, remontointi edellyttää luvan kysymistä vuokranantajaltasi, joskus myös taloyhtiöltä. Huomioithan, että myös pienemmätkin muutostyöt, kuten seinien maalaus, vaativat luvan vuokranantajalta.
6. Koulu ja päiväkoti
Jos sinulla on lapsia, yksi tärkeistä tehtävistä on ilmoittaa muutosta nykyiseen kouluun/ päiväkotiin mahdollisimman pian. Mikäli muutatte toiselle paikkakunnalle, ole yhteydessä nykyiseen kouluun, sekä uuden kunnan opetusviranomaisiin. Tiedot siirtyvät koulujen välillä peruskoululaisen tai toisen asteen opiskelijan muuttotilanteessa, eikä niitä tarvitse itse toimittaa uuteen kouluun.
Jos muutto tapahtuu saman kunnan sisällä, ole ensisijaisesti yhteidessä nykyisen koulun rehtoriin. Voit joutua täyttämään kirjallisen hakemuksen. Ota huomioon, että ryhmäkoot voivat vaikuttaa koulun vaihtoon kesken lukukauden. Mikäli lapsesi vaihtaa päiväkotia, jätä ajoissa hakemus yksityiselle päiväkotitoimijalle, tai pyydä kunnallisen päiväkodin kautta siirtoa uuteen päiväkotiin.
7. Asukaspysäköintitunnus
Hanki tarvittaessa asukaspysäköintitunnus - sillä saat pysäköidä asuinalueesi merkityille asukaspysäköintipaikoille kuukausimaksulla, mikä helpottaa arjen liikkumista. Asukaspysäköintitunnus on hyödyllinen jo muuttotilanteessa, kun saat auton parkkiin lähettyville, ja vältyt ylimääräisiltä pysäköintimaksuilta tai sakoilta. Huomioithan, että asukaspysäköintitunnus on yleensä voimassa vain tietyllä alueella, joten tutustu tarkkaan voimassaoloalueeseen, niin säästyt parkkisakoilta.
8. Palkallinen muuttovapaa?
Useilla aloilla on palkallinen muuttovapaa, joita voi käyttää yhden vuodessa. Tarkista työehtosopimuksestasi, oletko oikeutettu yhteen palkalliseen muuttopäivään.
9. Osoitetiedot
Kysy uuden asuntosi edelliseltä omistajalta hänen uusi osoitteensa. Jätä myös itse uusi osoitteesi vanhaan asuntoosi. Näin mahdollisen virheellisesti jaetun postin lähettäminen oikeaan osoitteeseen on sujuvaa.
8. Ota yhteyttä isännöitsijään
Ilmoita isännöitsijälle muutosta, jotta esimerkiksi postilaatikkoon saadaan oikea nimi. Jos muutat taloyhtiöön, ota yhteyttä huoltofirmaan ja isännöitsijään. Käytä samalla tilanne hyväksesi: kysy netistä. Hyvällä tuurilla taloyhtiössäsi on jo valmiina nettisopimus taloyhtiöille, jolloin se on käyttöönottoa vaille valmis! Mikäli taloyhtiösopimusta ei ole, löydät netin täältä.
9. Varmista viihtyminen
Kun sohva on kannettu sisään, viihtyminen on enää ohjelmasta kiinni. DNA TV kulkee mukanasi Suomessa kaikkialle etkä ole riippuvainen kotisi lähetystekniikasta – netin kautta saat IPTV-kanavat heti näkyviin. DNA TV -mobiilisovellus viihdyttää jo ennen telkkarin virittämistä.
Jos tilaukseesi sisältyy kanavapaketti tai suoratoistopalvelu, varmista kanavien näkyminen parhaalla kuvanlaadulla myös uudessa kodissasi ja tee mahdolliset muutokset tilaukseesi hyvissä ajoin olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.
Lataa tästä tulostettava muuttajan muistilista ja helpota muuttoa!
Usein kysyttyä muuttamisesta
Mistä muuttoon liittyvistä asioista ilmoitan operaattorille?
Uuden kotisi osoitteen operaattori saa suoraan Digi- ja väestötietovirastolta, mutta mm. netin ja kanavapakettien siirtäminen uuteen osoitteeseen kannattaa hoitaa hyvissä ajoin asiakaspalvelun kautta. Näin varmistat, että saat netin toimimaan ajoissa myös uudessa osoitteessasi.
DNA Netin ja kanavapaketit muutat uuteen osoitteeseesi kätevimmin DNA:n asiakaspalvelun avulla: puhelimessa, chatissa tai varaamalla soittoajan DNA:n asiakaspalveluun.
Miten nettiliittymä vaihdetaan uuteen osoitteeseen?
DNA Netti toimii kaikissa kodeissa! Riippuen uuden kotisi sijainnista nettitekniikka saattaa muuttua nykyisestä, mutta nopea netti löytää varmasti uuteenkin kotiisi, piuhalla tai ilman. Ota yhteyttä DNA:n asiakaspalveluun, niin hoidetaan netti ajoissa kuntoon ja varmistetaan samalla, että modeemisi toimii mallikkaasti myös uudessa kodissasi ja WiFi toimii tasaisesti kotisi jokaisessa huoneessa.
Mitkä kanavapaketit näkyvät uudessa kodissani?
Jos käytössäsi on DNA TV, voit katsoa kanavia (IPTV) laajakaistan yli kaikkialla Suomessa, et siis tarvitse välttämättä antenni- tai kaapeliyhteyttä. Tällöin kanavat seuraavat mukanasi myös uuteen kotiisi, ilman toimenpiteitä.
Muussa tapauksessa TV-kanavien saatavuus vaihtelee alueittain riippuen siitä, muutatko antenni- vai kaapelikotiin. Ota ajoissa yhteyttä DNA:n asiakaspalveluun, niin varmistetaan, että saat suosikkisisältösi: kanavapakettisi ja suoratoistopalvelusi toimimaan heti muuttopäivän iltana myös uudessa kodissasi. Saatat olla sen muuttoleffan ja -pizzan tarpeessa!
Toimiiko DNA TV myös uudessa osoitteessa?
Kyllä toimii! DNA TV toimii kaikkialla Suomessa ja DNA TV -mobiilisovellus koko EU:n alueella.
Jos uusi kotisi on aiempaa isompi tai muutat mökille, muista DNA TV rinnakkaistilaus: Se sisältää samat palvelut ja ominaisuudet kuin DNA TV -palvelukin, mutta tuo lempiohjelmasi kahdelle DNA viihdeboksille: kaikki tallenteesi, tilaamasi kanavapaketit tai suoratoistopalvelut, vuokratut elokuvat ja muut sisällöt ovat käytössäsi molemmissa laitteissa. Kysy lisää DNA:n asiakaspalvelusta.
Onko uusi kotini DNA:n 5G-verkon alueella?
DNA:n 5G-verkko kattaa jo puolet suomalaisista ja verkko laajenee koko ajan. Tutustu kuuluvuusalueisiin ja peittokarttaan tai tee uudella osoitteellasi osoitehaku, niin näet heti, onko 5G jo nyt saatavilla alueellasi.
Missä vaiheessa kannattaa tehdä muuttoilmoitus?
Digi- ja väestötietoviraston ja Postin sähköisessä palvelussa ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee kuitenkin olla tehtynä viimeistään viikon kuluttua muutosta.
Muuttoilmoituksella tiedot voidaan päivittää yhdellä kertaa sekä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään että Postiin.
Mistä apua muuttoon?
Hyvin suunniteltu on puoliksi muutettu! Aloita suunnittelu ajoissa: kierrätä turhat tavarat ja vaatteet, pakkaa ajoissa se, minkä voi hoitaa alta pois ja nimeä muuttolaatikot niin, että myös purkaminen perillä helpottuu. Jos banaanilaatikoiden kerääminen ei inspiroi, vuokralaatikoita saa edullisesti suoraan muuttofirmoilta – ja myös tyhjien laatikoiden kuljetuspalvelun tarvittaessa molempiin osoitteisiin. Tarvittaessa kantamisenkin voi ulkoistaa muuttofirmalle, jos haluat säästää ystäviesi tai sukulaistesi hauista. Toinen vaihtoehto on kääntyä alueesi järjestöjen, yhdistysten tai urheiluseurojen puoleen – talkoovoimin tai pientä korvausta vastaan isokin muutto on nopeammin ohi.
Kela saattaa myös myöntää perustoimeentulotukea muuttoon liittyviin välttämättömiin menoihin, kuten muuttokuorman kuljetukseen.