Blogit

Vinkit pientaloasujalle nettiyhteyden hankkimiseen – mitä kaikkea valinnassa tulee ottaa huomioon?

Luotettavasta ja nopeasta laajakaistayhteydestä kiinnostuneelle pientaloasujille on olemassa useita eri vaihtoehtoja, joista valita. Jokainen näistä teknologioista tarjoaa huippunopean kodin laajakaistan, ja pätevien vaihtoehtojen moninaisuus voi jättää kiperän kysymyksen äärelle: mikä ratkaisu soveltuu parhaiten juuri minulle? DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto kertaa, mitä kaikkea uuden verkkoyhteyden hankkimista puntaroivan kannattaa ottaa huomioon.

Rivi-, pari- tai omakotitaloasuja voi valita kiinteäksi verkkoyhteydekseen joko kuitu- tai kaapeliratkaisun tai kiinteästi asennettavan Koti 5G -yhteyden. DNA on Suomen suurin kiinteän verkon laajakaistan tarjoaja, joka on viimeisen viiden vuoden aikana esimerkiksi investoinut yli 100 miljoonaa euroa valokuituverkkoon. 

Millaisia eri nettivaihtoehtoja pientaloasujalle on?

Valokuituverkko

Valokuitu on hyvä vaihtoehto silloin, kun verkot saadaan rakennettua muun yhteiskuntainfrastruktuurin kanssa, koska tämä minimoi rakentamisen haitat. 

Kanniston mukaan on hyvä muistaa, että valokuituverkkoja tehdään eri tavoin: jotkin palveluntarjoajat rakentavat jokaiselle oman valokuidun keskittimeltä, kun taas toiset jakavat verkkoa useamman kanssa. Teknologioita on monenlaisia. Point-to-point tarkoittaa, että saat ikioman valokuidun koko matkalta keskittimeltä kiinteistölle, kun taas PON-teknologiassa tyypillisesti samaa kuitua jaetaan useamman käyttäjän kesken. DNA rakentaa jokaiselle kiinteistölle oman valokuidun keskittimeltä.

”Yleisin nettiyhteyden hankkimiseen liittyvä harhaluulo on verkkojen avoimuus – yhteyksien vuokraamiseen velvoittava sääntely kun ei tosiasiassa koske kaikkia verkkotoimijoita. Tämän takia valokuituratkaisua pohtivan pientaloasujan kannattaa kysyä itseltään, kuinka pitkäksi aikaa on valmis sitoutumaan verkkoon. Asiakkaan on siis hyvä selvittää, miten päätös vaikuttaa mahdollisuuksiin vaihtaa palveluntarjoajaa tapauksessa, jossa omat tarpeet muuttuisivat. DNA:n kaltaiset perinteiset markkinatoimijat sitoutuvat vuokraus- ja syrjimättömyysvelvollisuuteen, joilla taataan, että verkko on aidosti avoin ja muutkin operaattorit voivat tarjota loppuasiakkaille palvelua”, Kannisto muistuttaa.

Kaapelilaajakaistapalvelu

DNA on lisäksi panostanut merkittävästi kaapelilaajakaistapalveluun, jonka taustalla valokuitu vaikuttaa. Koko DNA:n kiinteä verkko nojaa vahvasti valokuituun ja on päivitetty uusimmalla teknologialla. Tämä koskee myös kaapelilaajakaistaa. Kaapelilaajakaistateknologia on kehittynyt vuosien saatossa merkittävästi rinta rinnan yleisen laajakaistakehityksen kanssa.

”Nykyisellään kaapelilaajakaista tarjoaa kaikille vähintään yhden gigan yhteyden, ja teknologiastandardit jopa kymmenen gigan yhteyksille ovat jo olemassa. Kaapelilaajakaistapalvelun kanssa saa myös kaapeli-tv-palvelun. Lisäksi se toimii talon olemassa olevassa sisäverkossa, jolloin taloyhtiön ei tarvitse investoida lisäremonttiin.”

”Kaapelilaajakaistapalvelua ei tule sekoittaa kupariverkkoon, jonka DNA purkaa vuoteen 2025 mennessä. 160 vuotta televiestintää palvellut kupariverkko, jota on käytetty esimerkiksi lankapuhelinyhteyksien ylläpitämiseen, on tullut tiensä päähän ja tekee tilaa huippunopeudet mahdollistaville teknologioille, kuten tv-verkkoa hyödyntävälle kaapelilaajakaistapalvelulle. Kyseessä on kaksi täysin eri asiaa”, Kannisto täsmentää.

“DNA:n kaapelilaajakaista-asiakkaat saavat luonnollisesti myös kaapelitelevisiokanavat käyttöönsä”, Kannisto jatkaa.

Kiinteästi asennettava Koti 5G

DNA Koti 5G on kodille varattu oma takuunopea 5G-kaista. Kiinteästi asennettava Koti 5G on luotettava ja nopea laajakaistayhteys ilman kaivuutöitä  avaimet käteen -asennuksena ja nopealla toimituksella. Nopeudet ovat jo nyt 5G-verkossa erinomaiset ja vielä parempaa on luvassa: 5G:ssä kun on nähty vasta ensimmäinen teknologiaevoluutio.

”DNA Koti 5G on erinomainen ratkaisu etenkin silloin, kun tilaaja haluaa saada oman kiinteän laajakaistapalvelun käyttöön nopeasti ilman pihan avaamista. Toimitus onnistuu noin kahdessa viikossa, eikä tilaajan tarvitse odotella kaivuukauden alkua”, Kannisto sanoo.

Mikä ratkaisu soveltuu juuri sinulle?

Sitä, millainen ratkaisu kullekin soveltuu parhaiten, määrittää Kanniston mukaan pitkälti teknologian paikallinen saatavuus.

”Oikeastaan pitäisi miettiä teknologiariippumattomasti paras ratkaisu, joka on helposti ja varmasti saatavilla kiinteistöön. Viimeisen sadan metrin tuijottaminen on aika turhaa, koska palvelua rakennetaan paljon myös muilla keinoin.” 

Moni ottaa päätöksessään huomioon myös ympäristönäkökulman, mitä Kannisto pitää äärettömän tärkeänä kehityssuuntana. Miten eri ratkaisut siis vertautuvat keskenään tässä suhteessa?

”Jos nopea laajakaistaverkko on jo rakennettu, se on hyvin ympäristöystävällinen. Kaapelilaajakaistateknologia ei esimerkiksi vaadi verkosta merkittävää sähkönkulutusta, kuten ei valokuituverkkokaan. On toki syytä muistaa, ettei kiinteä yhteys ole mahdollinen kaikissa sijainneissa. Tällöin saatavilla olevista tuotteista paras on 5G-ratkaisu, joka on paitsi toteuttamiskelpoinen, myös merkittävästi energiatehokkaampi kuin 4G. Kiinteiden yhteyksien lisäksi DNA investoikin jatkuvasti myös mobiiliverkkoon, ja tällä hetkellä DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo yli 86 % suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella.”

”5G-verkkoa käytetään aktiivisesti ympäri Suomea älypuhelimilla, minkä lisäksi se tarjoaa myös luotettavia yhteyksiä yhteiskunnalle kriittisten palveluiden ylläpitämiseen. Pystymme koko Suomen kattavana palveluoperaattorina tarjoamaan 5G:n nopeaa ja ruuhkatonta laajakaistayhteyttä myös kotien käyttöön, jolloin hyötysuhde koko 5G-verkon osalta on laite- ja bittikohtaisesti erinomainen. Harvassa maassa voi erämaassa katsoa UHD-tason videota vaellusretkellä”, Kannisto toteaa.

DNA on kiinteän laajakaistan markkinajohtaja

DNA on Suomen suurin kiinteän verkon laajakaistan tarjoaja. Sen valokuitupohjaiseen kiinteään verkkoon on kytketty jo noin 700 000 asuntoa, minkä lisäksi on satojatuhansia kotitalouksia ja kiinteistöjä, joille verkko ulottuu aivan tontin rajalle – verkon saatavuus on siis jo laajalti olemassa. Kanniston mukaan kuluttajalle on useita turvallisuuteen ja luotettavuuteen liittyviä etuja siitä, että hän valitsee palveluntarjoajakseen vakaan, toimintavarman ja pitkäjänteisellä työllä asemansa vakiinnuttaneen toimijan.

”DNA ei ole rakentamassa pikavoittoja, vaan kehittämässä kestävästi verkkoa jokaisen asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa. DNA:lla on erittäin laaja kaupungit yhdistävä runkoverkko, joka on kahdennettu ja varmennettu. Näin saavutetaan erinomainen toimintavarmuus: esimerkiksi yksittäinen kaivinkone ei aiheuta pitkäaikaisia laajoja käyttökatkoja. Verkkoarkkitehtuuri on rakennettu tietoturva edellä, mistä osoituksena on esimerkiksi se, että huolehdimme DNA:lta ostettujen reitittimien ja modeemien päivityksistä automaattisesti verkon yli.”

Mistä tietää, onko oma koti mahdollista liittää DNA:n valokuitupohjaiseen kiinteään verkkoon?
Tee osoitehaku täällä nähdäksesi tarjolla olevat nettivaihtoehdot ja esimerkiksi sen, onko kotiisi saatavilla kiinteä nettiyhteys. DNA:n laajakaistaverkon alueella asuvat voivat tilata DNA Netti -liittymän netistä tai DNA:n muista myyntikanavista. Lue lisää DNA:n pientaloille tarjoamista vaihtoehdoista täällä. 

DNA:n nettiasiakkailleen tarjoamiin asiakasetuihin voit tutustua täällä. 
 

Avainsanat:

Lapsiperheen arkea Kohokohtien kuvaamista Teknologiaa ja tekoälyä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta