Etätyöskentely ja -opiskelu on viimeisen parin vuoden aikana johtanut siihen, että olemme viettäneet entistä enemmän aikaa kotona. Tämä on usein johtanut myös kodin energiankulutuksen nousuun.
Vaikka yrityksillä onkin suurempi vastuu ilmastoteoista, on myös yksilöiden teoilla vaikutusta. Turhasta energiankulutuksesta nipistäminen ei myöskään ole keneltäkään pois, kun sekä ympäristö että oma lompakko kiittävät. Listasimme tähän artikkeliin muutaman hyödyllisen vinkin, kuinka voit vähentää sähkölaitteiden energiankulutusta kotonasi.
Yksi yleisimmistä asioista, joka kuluttaa turhaa sähköä
Tiesitkö, että kodin elektroniikka on yksi suurimpia kodin energiankuluttajia? Tämä on erityisen totta tällä hetkellä – pistorasioilla saattaa olla ruuhkaa, kun kaikki perheenjäsenet viettävät kotona enemmän aikaa. Siksi kannattaakin pitää huolta, että kodin laitteet, kuten tietokoneet, näytöt ja laturit eivät kuluta energiaa silloin, kun et tarvitse niitä.
Tiesitkö, että usein jopa kymmenen prosenttia kodin sähkönkulutuksesta voi mennä pelkästään eri laitteiden valmiustiloihin? Vältäthän siis käyttämättömänä olevien latureiden ja sähköjohtojen roikkumista pistorasioissa. Vinkki! Yhtenä edullisena apukeinona on hankkia erillisellä virtakytkimellä varustettu jatkojohto, jonka avulla voit sulkea käyttämättömänä olevien sähkölaitteiden virtajohdot ja laturit yhdellä napinpainauksella.
Laitteet ja näiden asetukset
Lisäksi kannattaa huolehtia, että laitteiden omat asetukset ovat energiaystävälliset. Moniin kodin elektroniikkalaitteisiin on mahdollista asettaa päälle virransäästö- ja valmiustila, joiden avulla laite kuluttaa vähemmän energiaa silloin, kun niitä ei tarvita. Esimerkiksi tietokoneella virransäästötilassa kone asettaa päälle näytönsäästäjän ja pitkään käyttämättömänä se menee valmiustilaan, jolloin se sammuttaa laitteen tilapäisesti sulkematta ohjelmia. Näin laite ei käytä turhaa energiaa silloin, kun sitä ei käytetä. Virransäästö- ja valmiustilaan siirtymisen ajan voi usein määrittää itselleen mieluisaksi laitteen asetuksista.
Vinkit puhelimen pidempään akunkestoon
- Himmennä näyttöä. Yksi älypuhelimen suurimmista akkusyöpöistä on näyttö. Säätämällä näytön kirkkautta himmeämmäksi säästät huomattavan määrän virtaa.
- Ota värinä pois päältä. Värinäasetus kuluttaa akkua soittoääntä enemmän.
- Kytke turhat GPS- ja sijaintipalvelut pois päältä. Erityisesti karttasovelluksiin tarvittava GPS kuluttaa puhelimen akkua reippaasti. Myös monet muut sovellukset haluavat käyttää paikannusta, mutta toimivat mainiosti ilmankin.
- Sulje taustalla pyörivät sovellukset. Sovelluksen käyttämisen jälkeen se jää yleensä päälle taustalle. Sovellukset pitääkin muistaa sulkea erikseen, jotta ne eivät kuluta turhaan puhelimen akkua.
- Ota automaattiset päivitykset pois päältä. Monet sovellukset, kuten sähköposti- ja pikaviestinsovellukset (esim. Whatsapp) päivittävät tietojaan jatkuvasti. Jos akkua haluaa säästää, kannattaa miettiä tarkkaan, tarvitseeko sähköpostilaatikon päivittyä reaaliajassa vai vain sovellusta käynnistettäessä.
- Minimoi ilmoitusten määrä. Lähes kaikki sovellukset Facebookista Angry Birdsiin lähettävät jonkinlaisia push-ilmoituksia. Ilmoituksia on toki mukava saada, mutta ne myös kuluttavat huomattavan määrän virtaa. Kannattaa siis laittaa ne pois päältä sovelluksista, joista niitä ei välttämättä tarvitse.
- Säädä näyttö menemään nopeammin lepotilaan. Käyttämätön puhelin ei näyttövaloa kaipaa. Säätämällä näytön menemään nopeammin lepotilaan säästää huomattavan määrän virtaa.
- Laita puhelin öisin lentokonetilaan. Lentokonetila on usein paras keino säästää akkua, jos puhelimen sammuttamista ei lasketa. Lentokonetilassa puhelin myös latautuu nopeammin.
Lisäksi uusia laitteita valitessa on hyvä tarkistaa myös näiden energialuokka. Esimerkiksi huonolla energialuokalla varustettu lämpöpatteri saattaa kuluttaa suuria määriä, jopa kymmenien eurojen edestä sähköä talvella. Tarkistathan siis uutta kodin elektroniikkalaitetta ostaessasi, ettei valitsemasi malli ole suuri energiasyöppö.
Kiinnitä huomioita myös valaistukseen
Kodin elektroniikkalaitteiden lisäksi sähköä tarkistaessa on hyvä miettiä myös valaistusta. Valaistus kuluttaa kotisi energiakulutuksesta noin viidesosan ja on yksi suurimmista energiankuluttajista. Muistathan siis nämä asiat asuntosi valaistuksessa:
- Hyödynnä mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja pidä ikkunat puhtaana: likaiset ikkunat saattavat viedä yli 30 prosenttia auringonvalosta
- Vaihda vanhat hehku- ja halogeenivalot energiaystävällisempiin LED-lamppuihin
- Älä pidä valoja päällä tyhjillään olevassa huoneessa ja sammuta valot aina lähtiessäsi pois kotoa.
- Hyödynnä uusiutuvaa aurinko- ja tuulienergiaa sähkösopimuksessasi
- Lisävinkki! Yhtenä oivana keinona voivat toimia älyvalot, joiden avulla valoja voi esimerkiksi sulkea keskitetysti tai himmentää. Esimerkkejä älyvaloista löydät täältä.
Sähkön ja veden lisäksi rakennusten lämmitys on yksi suurimmista talouden energiakulutuksista ja myös ilmastopäästöjen aiheuttajista. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun päästöistä lähes puolet aiheutuu lämmityksestä, mikä on kaksinkertainen määrä liikenteen aiheuttamiin päästöihin verrattuna.
Tiesitkö, että DNA:n Wattinen-palvelu voi vähentää asuntojen lämmityksestä aiheutuvia ilmastopäästöjä? Palvelu perustuu oppivaan tekoälyyn, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa asunnon tilan varaavuudesta, sääennusteesta ja kiinteistön sijainnista. Näiden tietojen avulla palvelu päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta sekä asumismukavuus että kiinteistön lämmitysenergian käyttö optimoidaan. Palvelun avulla taloyhtiö voi säästää lämmitysenergiassa 15–30 prosenttia ja pienentää kasvihuonekaasupäästöjä saman verran. Pääset lukemaan Wattisesta täältä.
Mitä muita keinoja kodin energiankulutuksessa kannattaisi huomioida? Kommentoi alle!
Lue lisää:
DNA:n omat ilmastoteot