Huijauspuhelu, huijausviesti, huijaussivusto. Luottokorttihuijaus, pankkihuijaus, verkkokauppahuijaus. Näiltä uutisilta ei valitettavasti ole viime aikoina voinut välttyä, ja verkkorikolliset virittelevät jo uusia ansojaan. Opi tunnistamaan vaaranpaikat – ja toimimaan oikein, jos jotain tapahtuu.
Netissä voi tulla huijatuksi monella tavalla. Yksi tavallisimmista on luottokorttihuijaus, joka tapahtuu nykyään putiikin takahuoneen sijaan useimmiten verkossa. Niin kävi myös tamperelaiselle Markukselle:
"Ostin autonrenkaat mielestäni ihan luotettavasta verkkokaupasta. Maksoin ne luottokortilta, sain renkaat, ja kaikki vaikutti hyvältä. Kunnes kortilta alettiin velottaa kenkäostoksia toisella puolella maailmaa. Tässä vaiheessa tajusin, että korttini tiedot on kaapattu", kertoo Markus.
Verkkokauppahuijauksissa rikolliset luovat verkkosivustoja, jotka näyttävät aidoilta, mutta todellisuudessa ne pyrkivät vain saamaan maksutietosi tai lähettävät väärennettyjä tuotteita. Maksukortin tiedot saattavat joutua vääriin käsiin myös tietomurron yhteydessä, ihan luotettavastakin verkkokaupasta. Markuksen tapauksessa pankki huomasi kortin väärinkäytökset luottorajan ylittyessä eikä korttitietojen kopioimisesta ehtinyt tulla taloudellista haittaa.
”Toinen vastaava tilanne kävi, kun varasin netin kautta ravintolasta pöytää. Ulkopuolisen toimittajan varausjärjestelmä halusi pantiksi luottokorttini tiedot. Ravintolailta oli ihan onnistunut, mutta sen seuraukset eivät – luottokorttini tiedot oli viety, ja kortilta veloitettu lento- ja taksimatkoja lukematon määrä. Huomasin pian väärinkäytöksen ja tein pankille tutkintapyynnön ja erikseen vielä rikosilmoituksen”, Markus jatkaa.
Maltti on verkossa valttia – ja hyvä ennakointi
Verkkohuijaukset ovat arkipäivää – eivätkä ne valikoi kohdettaan. Huijatuksi saattaa tulla niin diginatiivi nettivelho kuin satunnainen netinkäyttäjäkin. Siksi siinä ei ole mitään hävettävää. Tärkeintä on hyvä ennakointi ja nopea reagointi. Kannattaa pitää kiinni hyvästä tietoturvasta ja ottaa muutamat toimintamallit tavaksi:
Ole tarkkana, mitä tietoja annat – ja kenelle. Identiteettivarkauden riski on olemassa, jos jaat henkilötietojasi huijaussivustolla tai suojaamattoman nettiyhteyden kautta. Turvallisilla sivustoilla on SSL-suojaus, joka takaa tiedon salatun siirron. Voit tarkistaa sen selaimen osoiteriviltä: https:// osoitteen alussa kertoo, että sivusto käyttää SSL-suojattua yhteyttä. Käyttämällä VPN-yhteyttä, voit suojata yksityisyytesi avoimissa verkossa, jolloin mm. maksukortin tiedot, tunnukset ja muut tiedot pysyvät suojassa.
Käytä vahvoja ja uniikkeja salasanoja. Varmista, että salasanassa on yhdistelmä isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä tai käytä salasanojen hallintaohjelmaa, joka tallettaa ja muistaa salasanat puolestasi, kaikilla laitteilla.
Valitse kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA). Se tarkoittaa, että pelkän käyttäjätunnuksen ja salasanan sijaan varmistat henkilöllisyytesi jollain toisella tavalla. Esim. puhelimeesi tekstiviestillä lähetettävällä koodilla, henkilökohtaisella turvakysymyksellä tai mobiilisovelluksella. Kaksivaiheinen tunnistautuminen kannattaa ottaa käyttöön kaikissa niissä palveluissa, joissa se on mahdollista.
Ole tarkkana sähköpostien ja viestien kanssa: Lähtökohtaisesti ei kannata koskaan lähettää käyttäjätunnuksia, salasanoja tai luottokorttitietoja sähköpostilla tai viesteinä. Varmista viestin lähettäjän aitous ja varmista, että viestin linkit ovat luotettavia. Viranomaiset ja pankit eivät koskaan pyydä arkaluontoisia tietoja sähköpostitse tai tekstiviestillä.
Seuraa pankkitilin ja luottokortin tapahtumia säännöllisesti. Jos huomaat epäilyttäviä tai tuntemattomia maksuja, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi.
Ole varovainen julkisissa verkoissa: Suojaamattomissa WiFi-verkoissa tietosi ovat siepattavissa, jos verkkorikollinen osuu kohdalle. Julkisissa verkoissa kannattaa aina käyttää omaa VPN-yhteyttä, joka salaa tietosi ja suojaa yhteytesi.
Huolehdi laitteiden turvallisuudesta ja tietoturvasta: Päivitä käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot säännöllisesti ja varmista, että kaikissa käyttämissäsi laitteissa on voimassa oleva tietoturva; niin tietokoneissa, tableteissa kuin puhelimissakin.
DNA Digiturva on kattava tietoturvapalvelu, joka sisältää virustorjunnan lisäksi työkalut myös salasanojen hallintaan ja identiteetin suojaamiseen. Sen avulla saat käyttöösi myös suojatun VPN-yhteyden, joka pitää tietosi turvassa julkisissa verkoissa.