Blogit

Tehoa ja kuvanlaatua kolmen linssin edestä – valokuvaajan DNA Testissä Huawei P20 Pron kamera

Puhelimien kamerat kehittyvät huimaa vauhtia ja jokaisen merkittävän laitejulkistuksen yhteydessä tehdään harppauksia kameran laadussa. Voisikin sanoa, että nykypäivän älypuhelimien kamerat ovat jo sellaisella tasolla, että ne tyydyttävät jopa järjestelmäkameraa normaalisti käyttävää ammattikuvaajaa.

Otimmekin älypuhelimen kameran DNA Testiin antamalla valokuvaaja Taneli Lahtiselle vähän aikaa sitten markkinoille tuodun Huawei P20 Pro -puhelimen. Se edustaa tämän hetken edistyksellisintä älypuhelimien kamerateknologiaa kolmoiskamerallaan. DJI:n Osmo Mobile 2 -gimbaalivakaajaa hiljattain kanssamme testannut Taneli odotti tätäkin testiä innolla: 

– Olen kuullut paljon hyvää Huawei P20 Pron kamerasta ja onkin siistiä nähdä kuinka se taittuu tilanteisiin, joissa tavallisesti kaivaisin esiin digijärkkärin.

Itseään Taneli kuvailee näin:

– Olen 23-vuotias valokuvaaja. Ammatikseni kuvaan markkinointitoimistossa, mutta valokuvaus on intohimo myös vapaa-ajalla. En speksaisi itseäni erikseen tietynlaiseksi kuvaajaksi, mutta minua kiinnostaa kaikessa eri kuvaamisessa minimalismi, suuret linjat ja symmetria. Instagram-tilini on pitkälti painottunut luontokuvauksen pariin, mutta kamera kulkee mukana aina – muuallakin kuin pöpelikössä rämpiessäni.

Tekoälyä, ammattimaisia asetuksia, Hybrid Zoomia – Huawei P20 Pron kamera sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen 

Huawein P20 Pron kameran DNA Testi toteutettiin eräällä Tanelin kuvausreissulla, joka kohdistui tällä kertaa Helsingin Suvilahden vanhan voimalaitosalueen urbaaneihin maisemiin ja siitä kävelymatkan päässä sijaitsevalle Mustikkamaan vehreälle saarelle. Mukaan napattiin puhelimen lisäksi Cellyn muotoutuvilla jaloilla varustettu kolmijalka mahdollisimman monipuolista kuvausjälkeä varten. Kaupunkimaisemista luonnon helmaan vienyt kuvausreitti sopi täydellisesti testitarkoituksiin, sillä kuvauskohteiden monipuolisuus mahdollisti P20 Pron kameran usean edistyksellisen ominaisuuden perusteellisen testaamisen. 

Kuvausreissun alussa oli aika tutustua P20 Pron kameraan tarkemmin. Ensimmäisenä Tanelin silmään osui sen mukautuvuus:

– Valokuvaajalle on tärkeää, että kuvat saa tallennettua RAW-muodossa, joka antaa paljon enemmän tilaa niiden jälkikäsittelylle. Tämän lisäksi P20 Pron kameran pro-tilassa kameran asetuksia voi muokata kuten järjestelmäkamerassa konsanaan, joka miellyttää varsinkin enemmän valokuvaavia. 

Suvilahden vanhoja voimalarakennuksia ja graffiteja kuvaillessa kiitosta saivat erityisesti kameran loistava värien toisto sekä yleinen tarkkuus. Oheisista esimerkkikuvista voi silmäillä, minkälaista jälkeä kameralla saatiin aikaan.

Jokainen ei luonnollisesti halua tai osaa kuvata kuvata muokaten jokaista kuvaa jälkikäteen – varsinkin kun puhutaan puhelimen kameralla kuvaamisesta. Tässä kohtaa tärkeäksi muodostuukin, kuinka hyviä kuvia kameran automaattisilla asetuksilla saa otettua. Vaikka valokuvaajana Taneli vannookin jälkikäsittelyn nimeen, saavat Huawei P20 Pron automaattiasetukset kiitosta: 

– Kaikki eivät tykkää hifistellä, vaan haluavat kameraltaan lähinnä yksinkertaisuutta ja kuvanlaatua, joten varsinkin puhelinten kameroissa hyvä automatiikka on tarpeen. Ja sellainenhan tästä löytyy, eli vielä käsittelemättömät raakakuvat näyttävät myös hyvältä.

Nämä kuvat on napattu seuraavin speksein: f/1.8 ISO 50 1/2300 sec, f/1.8 ISO 50 1/2500 sec & f/1.8 ISO 50 1/3200 sec

Mustikkamaan saarelle vievällä sillalla löytyi täydellinen paikka selfielle, joten onneksi mukana oli aiemmin mainittu Cellyn kolmijalka, jonka sai kätevästi kiinnitettyä sillan kaiteeseen kiinni. Tämän jälkeen ei tarvittukaan muuta kuin P20 Pron kameran itselaukaisinta. 

– Hyvä kolmijalka kuuluu ehdottomasti valokuvaajan perusvälineistöön. Erityisesti hyötyä siitä olisi pimeällä kuvatessa, kun käytössä on pitkät valotusajat, mutta käy se mainiosti näiden selfieidenkin ottamiseen. Tämä Cellyn kolmijalka on hinta-laatusuhteeltaan aivan erinomainen ja toimii myös järkkärin kanssa!

f/1.8 ISO 50 1/3000 sec

Alla olevalta videolta voi vielä tarkkailla, kuinka helposti kolmijalka saatiin asennettua.

 

Tekoäly tunnistaa kuvauspaikan
 

Mustikkamaan uimarannalle saavuttua oli aika ottaa Huawei P20 Pron lähikuvausominaisuudet testiin. Puhelimen kamerasta löytyy jopa 5-kertaiseksi zoomaava Hybrid Zoom -ominaisuus, joten kuvia saa napattua myös erittäin läheltä. Toinen Tanelin huomion kiinnittänyt ominaisuus oli kameran tekoäly, joka tunnisti heti, että kuvauspaikkana on ranta.

– Tämähän asettaa kameran valmiiksi biitsiä varten. Tässä olisi siis jo tällaisenaan hienot värit ilman, että tarvitsisi käsitellä kuvaa erikseen! Lisäksi näitä aaltoja kuvatessa kuvan taustan sumentava bokeh-efekti on ihan huikea, vaikka olen luullut, että se olisi puhelimissa usein tosi epäaidon näköinen. 

Bokeh-ominaisuutensa ansioista kameralla saatiinkin upeita kuvia rantaan iskevistä aalloista.

 

Huawei P20 Pro toimii kuvausvälineenä myös ammattilaiselle
 

Lähes ammattimaisilla kuvausominaisuuksilla varustettu Huawei P20 Pro onnistui toden totta vakuuttamaan testaajamme Tanelin:

– Vaikka pääkuvausvälineenäni pysyy varmasti jatkossakin omaan käteen mukautunut kamerani, on Huawei P20 Pron tasoinen älypuhelimen kamera hyvä olla taskussa mukana. Minullakaan ei jatkuvasti ole järjestelmäkameraa mukanani, joten on mukavaa jos saatavilla on näinkin laadukas vaihtoehto kuvausvälineeksi – varsinkin yllättävämpien tilanteiden nopeaan kuvaamiseen.

Taneli jatkoi vielä:

– Huawei P20 Prolla lähes jokainen voikin omalla tavallaan olla ammattikuvaaja, sillä yhdestä asiasta voi olla sillä kuvatessaan varma: käytti sitten automaattisempaa, tekoälyn ohjaamaa kuvausmoodia tai kokeneemmille kuvaajille sopivaa pro-tilaa, on kuvauksen jälki loistavaa ja kaiken hypetyksen ansainnutta.

 

Huawei P20 Pron saat nyt meiltä DNA:lta – taatusti edulliseen hintaan ja kolmen vuoden kuluttomalla ja korottomalla maksuajalla.

 

Artikkelin kaikki kuvat on otettu Huawei P20 Pron kameralla, mutta jälkikäsittely on tehty käyttäen kuvankäsittelyohjelmaa.

Lue lisää älypuhelimella kuvaamisesta täältä.

Avainsanat:

puhelimet laitteet Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

1/2025 Artikkelien toimitus

Netti taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla