Blogit

Mihin tarvitaan aina vain nopeampaa nettiä?

Työpäivä on vihdoin pulkassa ja lapsetkin ovat löytäneet tiensä koulusta kotiin. Illallinen valmistuu sujuvasti tabletilta ohjeita seuraten samalla kun lapset tekevät vieressä läksyjä läppäriltä tietoa etsien. Täysien vatsojen kanssa on hyvä pötkötellä sohvalla suosikkisarjaa suoratoistopalvelusta katsoen. Jossain taustalla hurisee robotti-imuri, jonka puoliso on käynnistänyt puhelimellaan ennen äänikirjaan syventymistä. Läksyt on tältä päivää tehty, joten tiedonhaku vaihtuu hartaasti odotettuun pelihetkeen perheen tabletilla. Virtuaaliassistentti himmentää valaistuksen iltaan istuvaksi juuri oikealla kellonlyömällä.

Suomalaisissa kodeissa on ennätysmäärä älylaitteita auttamassa arjen askareissa ja helpottamassa elämää. Tulevaisuudessa nämä laitteet tulevat kuitenkin lisääntymään entisestään, ja niitä kaikkia palvelemaan tarvitaan aina vain nopeampia nettiyhteyksiä, joiden kapasiteetti riittää kaikille kodin laitteille pätkimättä.

Nopea netti ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös kapasiteettia

Kodin suurimpia nettirohmuja ovat suoratoistopalvelut ja videopelit. Jos netti on hidas, terävä HD-kuva muuttuu helposti pikselimössöksi uudessakin telkkarissa. Kuvanlaadun lisäksi pelaajia vaivaa viive, jonka takia verkkopelit muuttuvat kankeaksi tervassa tarpomiseksi.

Tulevaisuudessa entistä useampi pelaa, nauttii elokuvista ja kokee uudenlaisia elämyksiä virtuaalisen todellisuuden kautta. Korkealaatuista grafiikkaa on silloin voitava toistaa viiveettä, jotta kokemus pysyy mahdollisimman realistisena ja reaaliaikaisena – tässä nopea ja kapasiteetiltaan riittävä netti on ehdottomasti avainasemassa.

Viihteen ja vapaa-ajan lisäksi nettiä käyttää iso tukku hyötysovelluksia ja laitteita niin kotona, työpaikoilla kuin kaupungillakin. Avaimen voi jatkossa unohtaa huoletta keittiön pöydälle, sillä tulevaisuudessa avaamme ovia puhelimen sovelluksella. Automatkat taittuvat 5G:n avulla turvallisemmin, kun reaaliaikaiset sää- ja liikennetiedotteet voi saada suoraan auton kojelaudalle.

Esineiden ja asioiden internet tekee elämästä entistä mukavampaa, sillä arjen rutiinitoimintoja on helppo hallita netin yli etänä. Miltä kuulostaisi pyykkiä työpäivän aikana pesevä pesukone? Puhelimen sovelluksella voit napsauttaa koneen käyntiin kun se sinulle parhaiten sopii. Jäikö kauppalista kiireessä tekemättä? Jääkaapista löytyvän kameran avulla tarkistat sen sisällön helposti puhelimestasi käsin.

5G, 4G vai kiinteä nettiyhteys – mikä sopii minulle?

Kaikki nykyiset ja tulevat kodin älypalvelut kaipaavat toimiakseen nopeaa nettiä, ja lisää kaistaa tarvitaan etenkin silloin, kun saman katon alta löytyy intohimoisia pelaajia, Netflix-hirmuja ja joku etätöiden ystävä. 

Paras yhteystapa on yleensä nopea kiinteä nettiyhteys, jos sellainen vain on saatavilla. Etuna tässä on se, että operaattori voi taata kiinteälle yhteydelle tietyn nopeuden. Toinen etu on pieni viive, millä on merkitystä erityisesti pelatessa. Lisäksi yhteys on säältä suojassa maan alla ja talon rakenteissa, jolloin se toimii vakaasti olosuhteista riippumatta.  Useimmiten kiinteä yhteys on toteutettu valokuitu- tai kaapeliteknologialla. Näiden teknologioiden avulla voidaan koteihin tuoda nopean netiksi lisäksi myös laadukas ja laaja kaapeli-tv-valikoima.

Uutta teknologiaa edustaa 5G, joka mahdollistaa jopa kymmenkertaiset nopeudet aiempaan verrattuna, ja vauhtia riittää jopa 1000M asti. Lisäksi pieni viive tuo mukavuutta netin käyttöön ja etenkin pelaamiseen. Toimintavarmuus lisää 5G:n sopivuutta kodin nettiyhteydeksi. Lue lisää DNA:n 5G-verkosta 

Myös älypuhelimista ja tableteista tuttu 4G voi riittää kodin netiksi. Koska DNA:n 4G-verkon alueella asuu tällä hetkellä jo yli 99 % suomalaisista, jatkuu sen kuuluvuuden ja toimivuuden kehittäminen asiakastarpeen mukaan tulevaisuudessakin.

Oleellista nettiyhteyden valinnassa onkin punnita, että riittääkö se kattamaan myös tulevaisuuden tarpeet. Kaikkien näiden sovellusten ja laitteiden tarkoitus on tehdä elämästämme helpompaa, jolloin myös riittävän nopea netti sujuvoittaa arkeamme. Uusien teknologioiden käyttöönotto on helppoa ja hauskaa, kun hidas yhteys ei pääse turhia jarruttelemaan.

 

Kodin parhaan netin 5 vinkkiä:

  • Valitse kiinteä nopea yhteys, valokuitu tai kaapeli, jos se on saatavilla.
  • Jos nettiyhteytenä on 4G tai 5G, Ulkomokkulalla eli 5G-antennilla varmistat toimivimman yhteyden. Varmista myös, että 4G-modeemi tai 5G-reititin ei ole yli viittä vuotta vanha.
  • Valitse netille nopeus, joka vastaa kodin käyttötarpeita. Nopeuden kannattaa olla vähintään 100 megabittiä, jos käyttää videopalveluita tai taloudessa on useita käyttäjiä.
  • Varmista, että modeemi pysyy verkkoyhteytesi vauhdissa mukana.
  • Modeemi kannattaa sijoittaa kodissa keskeiselle ja näkyvälle paikalle, jotta signaali ulottuu koko asuntoon ja verkossa oleviin laitteisiin. Hanki tarvittaessa kuuluvuutta laajentava Mesh WiFi -järjestelmä

 

Tarvitsetko uutta yhteyttä kotiisi? Omakoti-, pari- ja rivitalojen nettiyhteyksien hankinnassa sinua auttaa DNA Pientalopalvelu!

Avainsanat:

nopea verkko kattava verkko valokuitu Teknologiaa ja tekoälyä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta