Blogit

Lapsella on oikeus iloita digimaailmasta

Vuosittainen koululaistutkimuksemme antaa jälleen paljon tietoa siitä, miten lapset ja nuoret käyttävät eri digilaitteita ja mikä vanhempia näiden käytössä huolettaa ja mitä hyötyjä he näkevät digilaitteissa osana lasten ja nuorten arkea. 

Tutkimuksessa tutkittiin digilaitteiden käyttöä kahdessa ryhmässä, 5-12-vuotiaiden keskuudessa ja 13-16-vuotiaiden osalta. Itselläni on molempiin ikäryhmiin kuuluva lapsi ja olenkin saanut läheltä seurata hyvin pienestä asti tapahtuvaa hyppäystä digimaailmaan.

Vanhempi lapseni eli vielä televisioaikakauden, jossa lastenohjelmia katsottiin tiettyyn aikaan, kun taas nuorempi omaksui digimaailman suoraan netistä, YouTuben ja erilaisten suoratoistopalveluiden tarjonnan kautta. Kehitys näissä asioissa onkin ollut valtavan nopeaa, ja meidän vanhempien on monesti vaikea pysyä kehityksessä mukana. Hyvä esimerkki on se, kun luettelin eilen lapsilleni tutkimustulosten mukaan suosituimpia pelejä näissä molemmissa ikäryhmissä. Kärkijoukossa ollut Among Us on kuulemma jo "aivan kuollut" vaikka se vielä keväällä tutkimusdataa kerätessä oli heidän mukaansa vielä hyvin suosittu.

Ilahduttava asia tutkimustuloksissa oli se, miten paljon myönteisiä asioita vanhemmat näkevät laitteiden käytössä. Esiin nousivat yhteydenpito lapsiin ja siitä tuleva turvallisuudentunne, kielitaidon paraneminen, yhteisöllisyys ja ratkaisukyvyn kehittyminen. Toisaalta huolina ilman muuta olivat käytön määrä ja verkossa piilevät uhat, kuten esimerkiksi haitallinen sisältö ja erilaiset huijaustavat kuten esimerkiksi tietojen kalasteltuyritykset lapsilta. Näihin vanhemmat etsivät tutkimuksen mukaan aktiivisesti vinkkejä ja apua sekä sopivat lasten kanssa laitteiden käytölle selkeät pelisäännöt.

Helposti me vanhemmat ajattelemme, että oikeanlainen lapsuus on sellainen, mitä me itse olemme viettäneet käpylelujen kanssa ulkona säällä kuin säällä. On kuitenkin tärkeää antaa lasten olla innostuneita nykyajan leluista, eli erilaisista digipeleistä ja -sisällöistä.

Eläminen lasten kanssa heidän digiarjessaan on oman kokemuksenkin mukaan erittäin tärkeää. On myös hyvä ymmärtää, että elämme 2020-lukua ja laitteet ovat keskeinen osa lasten ja nuorten arkea. Helposti me vanhemmat ajattelemme, että oikeanlainen lapsuus on sellainen, mitä me itse olemme viettäneet käpylelujen kanssa ulkona säällä kuin säällä. On kuitenkin tärkeää antaa lasten olla innostuneita nykyajan leluista, eli erilaisista digipeleistä ja -sisällöistä.

Meillä ainakin pelaaminen on tuonut valtavasti iloa lastemme arkeen. Nuorempi poikamme pelaa päivittäin lähinnä amerikkalaisten pelikavereiden kanssa VR-laseilla aivan hiestä märkänä natiivitason englantia höpöttäen ja vanhempi viettää paljon aikaansa tietokoneella jatkuvassa vuorovaikutuksessa oman tiiviin kaveriporukkansa kanssa jo vuosia sitten itse rakentamallaan tietokoneella.

Olen huomannut, miten iloisiksi lapset tulevat, kun heidän kanssaan juttelee pelaamisesta ja myös osoittaa keskustelun aikana aitoa kiinnostusta asiaan. Tämä vaatii meiltä vanhemmilta sen hyväksymistä, että näissä asioissa me itse olemme useammin niitä, joille asioita opetetaan, lasten ollessa todellisia ammattilaisia. Olennaista onkin olla mukana tässä nykyarjessa, lasten ja nuorten näkemyksiä ja toiveita kuunnellen, eikä vain ajatella, että lasten tulee viettää täysin identtinen lapsuus oman, ajan kultaaman, lapsuutemme kanssa.

Tutustu lisää DNA Koululaistutkimukseen.

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Töitä ja oppimista Lapsiperheen arkea Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta

11/2024 Vilhelmiina Wahlbeck

Henkilön arvoa ei mitata näkyvyydellä

11/2024 Julia Arko

Perheet ovat arjen voimavara – “Sairaan lapsen hoitopalvelu helpottaa perhe- ja työarkea huomattavasti”

11/2024 Heidi Havastila

Siirry Mobiilivarmenteeseen ja pidä pankkitunnuksesi turvassa