Miten toimisit, jos menettäisit rahaa huijausverkkokaupalle? Tai kuka auttaisi sinua tilanteessa, jossa perheesi teini-ikäinen lapsi joutuu kiusatuksi verkossa?
Ikäviä tilanteita, joissa toivoisi saavansa asiantuntijan helposti tueksi, ja siksi lisäsimme Nettipetosvakuutuksen DNA Digiturvaan. Nettipetosvakuutus tarjoaa helposti saatavaa juristin apua erilaisissa nettipetostilanteissa kuten maksuvälinepetoksissa, henkilöllisyysvarkaudessa, verkkohäirinnässä tai kun pankkitunnukset on menetetty huijareille ja rahat jo lähteneet tililtä muiden taskuun.
”Näitähän voi sattua ihan kenelle tahansa – ei ole olemassa stereotypiaa siitä, kuka joutuu nettipetoksen uhriksi”, nettipetoksiin erikoistunut juristi Aleksi Niskanen kertoo.
Ole nopeasti yhteydessä
Aleksi työskentelee DNA:n yhteistyökumppanilla HELPillä ja vastaa DNA Digiturva -asiakkaiden nettipetoksiin liittyviin kysymyksiin päivittäin. Hän kannustaa DNA Digiturvan tilaajia olemaan yhteydessä juristiin matalalla kynnyksellä, jos epäilee nettipetoksen tapahtuneen tai kaipaa aiheeseen liittyvää neuvontaa.
”On parempi, että puuttuu tilanteeseen heti kuin antaa ongelman kasvaa. Jos on yhtään epäilystä siitä, että on käynyt nettipetos, kannattaa olla yhteydessä välittömästi meihin soittamalla numeroon 0290020990. Sitä varten palvelu on olemassa.”, Niskanen kannustaa.
Toimintaohjeisiin voit tutustua myös tukisivuillamme.
Miten juristi voi auttaa?
Mitä sitten tapahtuu, kun DNA Digiturva -asiakas soittaa nettipetosepäilystään HELPille?
”Asiakas pääsee keskustelemaan juristin kanssa ja voidaan yhdessä ihmetellä, onko tapahtunut nettipetos ja selvitetään tapauksen yksityiskohdat. Ensimmäisenä kartoitetaan, miten voidaan sammuttaa mahdollisia jo syttyneitä tulipaloja ja estää vahinkojen leviäminen”, Niskanen kertoo.
Toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi yhteydenotto pankkiin, verkkokauppaan, tai nettikiusaajaan. Usein jo juristin yhteydenotto voi auttaa asioita eteenpäin.
”Lähtökohtaisesti asiat pyritään selvittämään niin, että ei päädytä pitkään jatkuvaan oikeudenkäyntiprosessiin, ja useimmiten se onnistuukin. Jos kuitenkin oikeuteen joudutaan menemään, juristi on tukena. Se on kuitenkin aina viimekätinen ratkaisu”, Niskanen toteaa.
Kaikilla ihmisillä pitää olla mahdollisuus saada oikeutta
Nettipetosvakuutus korvaa myös taloudellisia tappioita esimerkiksi tilanteissa, joissa verkkokaupasta tilattu tavara jää saamatta tai joku käyttää varastettua identiteettiä esimerkiksi lainan hankintaan nimissäsi. Vakuutus korvaa myös psykologisen avun tarpeen tapauksissa, jotka liittyvät oikeudettomiin maksuvälinetapahtumiin sekä nettipetoksiin.
”Jos on joutunut nettipetoksen uhriksi, voi olla aika heikossa asemassa. Siksi on tärkeää, että Nettipetosvakuutus antaa asiakkaalle sellaista suojaa, jota ei välttämättä saisi muuta kautta. Kaikilla ihmisillä pitää minun mielestäni olla mahdollisuus saada oikeutta ja keskusteluapua helposti ja kohtuullisin hinnoin”, Niskanen painottaa.
Nettipetosvakuutus on DNA Digiturva -palveluun sisältyvä ryhmävakuutus yksityishenkilöille. Y-tunnukselle tilattuun palveluun ei sisälly Nettipetosvakuutusta.
Vakuutettuna on DNA Digiturvan tilaaja. Jos asiakas hankkii isomman lisenssin (10 tai 25 laitteen lisenssi), tilaajan kanssa samassa kotitaloudessa asuvat puolisosi ja alle 20-vuotiaat lapset kuuluvat myös vakuutuksen piiriin. Lisäkuluja DNA Digiturvan edullisen kuukausimaksun lisäksi vakuutuksesta ei aiheudu.
Vielä viimeinen kysymys nettipetosvakuutuksiin erikoistuneelle juristillemme Aleksi Niskaselle. Minkä neuvon haluaisit antaa kaikille netin käyttäjille, että voi välttää nettipetokset?
”Älä ikinä anna pankkitunnuksiasi kenellekään, missään tilanteessa netissä tai puhelimessa. Sillä säästyy jo monelta huijaukselta.”