Blogit

Kannattaako ostopäätöksen kanssa odottaa?

Tuotekehittäjän analyysi CES-messujen julkistuksista TV- ja verkkopuolella.  

Las Vegasin kuluttajaelektroniikan CES-messuilla esiteltiin tekniikan uusimmat kuulumiset ja villeimmät kokeilut. Tapahtuma on paisunut yhdeksi suurimmista messuista käsittäen mm. uudet autot, siivousvälineet, verkkotekniset ratkaisut ja tietokoneet.

Pureksittavaa riittääkin jälkikäteen, kun kaikki uudet lelut on esitelty ja kortit ovat pöydällä. Normaalille kuluttajalle messut tarjoavat katsauksen markkinoita mullistaviin uusiin standardeihin ja vastauksen kysymykseen, ostanko nyt vai myöhemmin?

Ostanko TV:n tai siihen liitettävän lisälaitteen nyt vai myöhemmin?

Viihde-elektroniikan osalta jännin ja merkittävin uutuus on uusi kaapeli ja porttistandardi HDMI 2.1. Se tuo uusina ominaisuuksina nimihirviöt VRR, Dynamic HDR ja eARC, jotka lupaavat parantaa viihdekulutusta huomattavasti jo nykyiselläkin sisällöllä.

VRR eli variable refresh rate auttaa pelikäytössä tuomalla G-sync ja Freesync -tyyppiset ominaisuudet suoraan HDMI-standardiin. Tiivistettynä HDMI 2.1 VRR yhteensopiva näyttö vaihtaa kuvataajuuttaan (23,976p, 24p, 25p, 50p, 60p, 120p jne.) lähteen mukaan. Lähde voi olla niin videota kuin peliäkin toistava soitin. Tämä tekee kuvasta tasaisemman eli pätkimättömän sekä repeilyvapaan. Jos pelaat TV:llä tai näet eron kuvataajuuksissa elokuvakäytössäkin, ominaisuus voi olla hyvinkin tärkeä.

Dynamic HDR on mielenkiintoinen uutuus. HDR:ää on monenlaista, ja HDR-leiman saa jo tukemalla HDR10 -standardia, mikä toki mahdollistaa HDR-kuvan eli paremman kontrastin ja värit, mutta tekee sen vähemmän älykkäästi lukitsemalla parametrit jo videotoiston alussa. Dynamic HDR mahdollistaa HDR-kuvan optimoimisen ”frame framelta” mahdollistaen paremman ja lähdemateriaaliuskollisemman kuvan.

eARC on pelkistetysti tekniikka, missä jo perinteinen äänen paluukanava päivitetään tukemaan parempia HD- sekä spatiaaliääniä (Atmos/DTS-X). Käyttöä siis löytyy, jos kotoa löytyy parempia ääniä tukeva laitteisto ja viihde katsotaan suoraan smart-TV:stä striimattuna.

Koska kyseessä on täysin uusi HDMI standardi isommalla datakapasiteetillä ja ominaisuuksilla, vaatii sen tukeminen uudet kaapelit, uuden TV:n, uuden vahvistimen sekä uudet liitetyt laitteet. 2018 CES:ssä ei julkaistu vielä laitteita HDMI 2.1:llä. Tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana, odottaako vielä ensi vuoden julkaisuja, vai olisivatko nykyiset tuotteet nyt optimihintaisia. HDMI 2.1 uudet ominaisuudet ovat tärkeitä, jos käyttö on uusien ominaisuuksien mukaista. Loppukeväästä on varmasti tulossa loistavia tarjouksia vuoden 2017 malleista, koska 2018 mallit tulevat kauppoihin kesällä.

Ostanko verkkolaitteen nyt vai myöhemmin?

Verkkolaitteissa on kohistu jo pitkään 802.11ac -standardista ja WiFi-antennien lisäyksistä. Mikäs sen mukavampaa, kuin kantaa kaupasta kotiin kallis 8x8 AC-laite ja huomata, että omat puhelimet, tabletit, TV:t ja muut langattomaan verkkoon liitetyt laitteet tukevat vain vanhaa standardia ja sen rutkasti heikompia nopeuksia.

Onneksi valmistajat ovat huomanneet WiFi-reitittimien isomman ongelman eli kuuluvuuden ja häiriöt. Näihin ongelmiin esiteltiin Mesh-WiFi -laitteet. Tiivistettynä Mesh-WiFi -järjestelmä pureutuu ko. ongelmiin suoraviivaisella keinolla: yhden kovaa huutavan laitteen sijaan kotiin sirotellaan useampia yhteensopivia langattomia reitittimiä, jotka optimoivat WiFiä ympäristön mukaan ja ohjaavat yhdistetyt laitteet älykkäästi juuri oikeaan tukiasemaan.

Omiin testeihin pohjautuen, yksi uusimmista tulokkaista eli Asus Lyra suoriutuu parhaiten isonkin kodin WiFin pyörittämisestä. Lyran hyvyyttä lisää sen erikoisominaisuudet: rautapalomuuri ja hyökkäyksenesto sekä todella helppokäyttöinen, mutta monipuolinen mobiilisovellus.  

CES:sissä julkaistiin osittain uudestaan WiFi-standardi 802.11ax. AX-standardi lupaa parantaa nopeuksia ja tuoda Mesh-WiFin kaltaista älykkyyttä WiFin optimointiin. Kuten arvata saattaa, ensimmäisen sukupolven tuotteet ovat kalliita ja lastentautisia. Uutta ostavan kuluttajan on hyvä olla tässäkin tarkkana. Kannattaisiko seuraavassa reitittimessä, kännykässä, tabletissa tai läppärissä olla AX-tuki vai olisiko AC-standardi kehittynyt parhaimpaansa ja sitä tukevat laitteetkin yleistyneet tarpeeksi? Näyttää siltä, että ensimmäiset AX-laitteet ovat markkinoilla loppuvuodesta ja tukevat luonnollisesti vasta ensimmäistä sukupolvea ko. standardista.

Avainsanat:

uutuudet digitalisaatio viihde Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta