Vaikuttaa siltä, ettei osa työnantajista suostu näkemään modernin tietoyhteiskunnan lainalaisuuksia: tietotyötä ei kannata sitoa toimiston seiniin, vaan tuloksiin, kirjoittaa DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen blogissaan.
Mediat ovat kirjoittaneet pitkin syksyä työnantajista, jotka ovat määränneet henkilöstölleen 2–3 pakollista toimistopäivää viikossa. Maailmalla tietotyöläisiä on määrätty jopa sataprosenttisesti takaisin toimistolle. Henkilöstöä toimistopakon kerrotaan ärsyttäneen – syystä. Pakottaminen kielii luottamuspulasta.
Henkilöstölle osoitettu vapaus, vastuu ja luottamus ovat tehotrio, joka lisää työtyytyväisyyttä mutta palkitsee lähes aina myös työnantajapuolen. Kun henkilöt ja tiimit saavat vapaasti valita työnsä tekemiselle tavan, ajan ja paikan, luottaa työnantaja siihen, että oman työnsä parhaat asiantuntijat osaavat tehdä työnsä parhain päin ilman kyttäämistä ja valvontaa. Esihenkilöiden tulee tietenkin antaa selkeät tavoitteet ja tarjota tiimiläisilleen tukea oman työn johtamisessa. Työnantajan tulee puolestaan tarjota tiedot ja taidot tämän tuen antamiseksi, jotta tuloksia syntyy.
Aina se ei ole ollut helppoa, mutta DNA on toteuttanut vapauteen perustuvaa työmallia jo yli kymmenen vuoden ajan. Taloudellinen menestyksemme on jatkunut läpi tuon vuosikymmenen. Henkilöstön vapautta valita työnsä aikaa ja paikkaa pyritään rajoittamaan mahdollisimman vähän, ja esimerkiksi lyhytaikainen työnteko ulkomailtakin on mahdollista. Vapautta ja luottamusta seuraa vastuu tavoitteisiin pääsemisestä. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että yksilön ja tiimin tavoitteiden tulee olla kirkkaita jokaiselle työntekijälle.
Me emme DNA:llakaan usko sataprosenttiseen etätyöhön, mutta luotamme, että työkaverit löytävät itse parhaan rytmin kohdata toisiaan ideoinnin, kehittämisen ja yhteistyön merkeissä. Työnantajan tehtäväksi jää silloin vastuu siitä, että toimisto on Teamsia tai Slackia houkuttelevampi kohtaamispaikka. DNA:n pääkonttori muutti elokuussa uusiin, aiempaa pienempiin tiloihin, jotka kuitenkin tukevat selvästi entistä vahvemmin kohtaamisia ja ryhmätyötä. Muuton myötä pääkonttorin käyttöaste kasvoi 20 %, mikä osoittaa onnistuneemme henkilöstölle mieleisen tilan luonnissa. Tarjoamme myös maksutta toimistohotellipalveluita henkilöstömme käyttöön eri puolella Suomea.
Vapauden, vastuun ja luottamuksen kasvattaminen toisi suomalaiseen työelämään merkittävästi myös perheystävällisyyttä. Tuoreen henkilöstötutkimuksemme perusteella DNA:n työntekijät kokevat erittäin vahvasti, että heillä on joustavuutta työn ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Esimerkiksi lapsiperhearjen kiireitä on helpompi sovittaa kalenteriin, kun kokonaisuus on omissa käsissä. Erityisen tärkeää lapsiperheiden tukeminen on aikana, jolloin syntyvyyden lasku Suomessa aiheuttaa jatkuvaa huolta jo päättäjissäkin. DNA on edelleen ainoa suomalainen suuryritys, jolla on Väestöliiton myöntämä Perheystävällinen työpaikka -tunnus. Pakottamisen sijaan vapauden ja luottamuksen kasvattaminen lisäisi kautta linjan perheystävällisyyttäkin suomalaisessa työelämässä.