Vantaalla asuvan Savolaisen kuusihenkisen perheen kotona teknologia ei ole pääosassa, mutta mahdollistaa viihtymisen yhdessä. Perheen avaran ja modernin kodin keskiössä ovat ruokapöytä ja olohuoneen sohva, jotka kutsuvat viihtymään ja rentoutumaan yhdessä. Kodista näyttää silti puuttuvan usein suomalaisesta olohuoneesta näkyvältä paikalta löytyvä viihde-elektroniikkalaite: olohuoneessa ei ole lainkaan televisiota. Tässä kodissa asuu kuitenkin huipputeknologiaa päivittäin hyödyntävä perhe. Miten tämä on mahdollista?
Savolaisen kuusihenkinen perhe, äiti Mimmi, isä Jyri sekä lapset eli 14-vuotias Tomas, 11-vuotias Lianna, 9-vuotias Naomi ja 2-vuotias Renny asuvat Vantaan Nikinmäessä. Alueelle kaivettiin vähän aikaa sitten kuukausia kestäneessä rakennusprojektissa valokuitukaapeli, mutta perhe ei siihen tarttunut. Heidän kotiinsa asteli DNA:n asentaja, joka asensi parissa tunnissa kaksi Google WiFi -laitetta ja yhden 5G-ulkovastaanottimen. Niiden avulla heillä on nyt käytössään huippunopeat 5G-yhteydet. Netti onkin perheessä kovassa hyöty- ja huvikäytössä.
Koti 5G on DNA:n ratkaisu kodin nopeisiin nettiyhteyksiin: DNA tarjoaa 5G-verkon käyttäjille oman kaistan, jossa ei ole ruuhkaa.
Kuten kodistakin huomaa, teknologia ei kuitenkaan ole Savolaisen perheen pääasia. Tärkeintä on se, mitä teknologialla voi tehdä. Perheen ainoa televisio löytyy Tomaksen huoneesta. Nettiä käytetään kännyköissä, tablet-laitteissa ja kannettavissa tietokoneissa. 5G WiFi-laitekin on niin tyylikäs, että sitä ei meinaa edes erottaa seinällä olevalta hyllyltä.
”Netissä on tärkeintä, että yhteys toimii, on nopea eikä töki. Ja onhan tämä 5G-verkko tosi nopea. Meillä oli aiemmin käytössä 4G-yhteydet. Videot eivät pätki yhtään ja nettisivut latautuvat nopeasti”, Jyri-isä toteaa.
Google WiFi -laite sopii perheen sisustukseen
Nettiä tarvitaan töihin ja laiskotteluun
Tällä hetkellä Jyri myöntää viettävänsä kaikista vähiten aikaa netissä heidän perheessään. Hänen työpäivänsä saattavat venyä iltaan asti, joten aikaa ei vain ole. Mimmi sen sijaan tarvitsee nettiyhteyksiä myös työnsä puolesta. Hän tekee viikoittain etätöitä, joten yhteyksien on pelattava.
”Kyllä 5G:n nopeuden huomasi heti. Kaikki sivut ja ohjelmat latautuvat vain paljon nopeammin. Työasioiden lisäksi nettiä tulee käytettyä lähinnä someselailuun ja nettishoppailuun. Itselleni netin hyötykäyttö on tärkeämpää kuin viihde”, Mimmi toteaa.
Mutta kyllä kiireisen lapsiperhearjenkin keskellä on säännöllisesti aikaa joutilaalle yhdessäololle. Kun perhe on yhdessä, se kokoontuu pöydän ääreen pelailemaan. Tai sitten katsotaan läppäriltä esimerkiksi urheilua, sillä siitä pitää koko perhe.
Nuoriso arvostaa nopeaa yhteyttä
Kuten useimmissa suomalaisperheissä, myös Savolaisen perheessä lapset ovat nettinatiiveja. Heille netti on luonteva osa kaikkea elämää: koulunkäyntiä, yhteydenpitoa ystäviin, harrastuksia ja viihtymistä. Perheen kouluikäisillä lapsilla Naomilla, Liannalla ja Tomaksella on koulukäytössä Chrome book -laitteet, joilla he tekevät läksyjä. Kun läksyt on tehty, tyttäret kaivavat usein kännykän esiin esimerkiksi tarkistaakseen, mikä olikaan sen Pariisissa palaneen kirkon nimi. Ja totta kai myös videoiden katselu on perheen keskimmäisille tärkeää.
”Me seurataan netissä monia tubettajia, etenkin Nelli Orellia, Mmiisasia, Roni Backia ja Miklua”, Naomi ja Lianna kertovat.
Eniten nopeaa ja varmaa nettiä arvostanee Tomas, joka harrastaa verkkopelaamista PlayStationillaan. Kun peli on kiivaimmillaan, saattaa sekunnin kymmenyskin olla pelaajalle tärkeä asia. Kilpailijalle ei kannata antaa etulyöntiasemaa hitaamman netin vuoksi.
Perheen nuorimmaisen, Rennyn, suosikki taas on Ryhmä Hau -ohjelma, jota on kaikkein mukavinta katsoa läppäriltä äidin tai isän sylissä.
Netti on kuitenkin lapsillekin vain osa muuta elämää. Tässä kodissa on tilaa elämälle ja aktiviteeteille. Tomas on parhaillaan keilaamassa. Tytöt voimistelevat keskellä olohuonetta, sillä ei ole vaaraa, että maljakot tai muut esineet kaatuisivat. Sohvaa voi käyttää apuna myös päälläseisonnassa. Tässä perheessä netti ei todellakaan ole tehnyt lapsista passiivisia sohvaperunoita – päinvastoin!
Lue lisää DNA Koti 5G:stä
Kiinteä 5G toteutetaan ulkovastaanottimen avulla.
Mikä on 5G?
Mitä tarkoittaa kiinteä 5G?
Kiinteän 5G -yhteyden avulla voidaan toteuttaa nopea ja luotettava nettiyhteys pientaloille. Rakennuksen ulkoseinään kiinnitetään 5G-ulkovastaanotin, joka suunnataan 5G-tukiasemaan, joka puolestaan on yhteydessä kiinteään valokuituverkkoon. Tukiaseman ja ulkovastaanottimen välillä netti kulkee langattomasti. 5G-ulkovastaanottimesta vedetään ethernet-kaapeli sisälle taloon, joko seinään tehdyn reiän kautta tai ikkunan välistä. Rakennuksen sisälle luodaan oma sisäverkko, joka WiFi-laitteiden avulla voidaan ulottaa ullakolta aina takapihalle saakka.
Mitä tarkoittaa 5G-verkon nopeus?
Moni haaveilee 5G-verkosta, jotta saisi nopean nettiyhteyden kotiin. 5G-verkon kymmenkertaiset nopeudet ja jopa gigan yhteydet takaavat, että netti ei pätki, vaikka nettiä käyttävien laitteiden määrä kodeissa kasvaa. Samalla tiedostojen lataaminen nopeutuu ja esimerkiksi 4K-elokuvat ovat saman tien katsottavissa.
Mitä tarkoittaa viive?
Viive on aika, joka kuluu komennosta reagoimiseen. 5G:n viive on lyhyempi, joten siitä on hyötyä ja iloa erityisesti sellaisissa toiminnoissa, joissa viiveestä on haittaa, esimerkiksi verkkopelaamisessa. 5G tekee nettipelaamisesta entistä elämyksellisempää ja vaivatonta myös verkon yli muiden pelaajien kanssa, paikasta riippumatta.
Mitä hyötyä on luotettavuudesta?
Netin luotettavuus ja toimintavarmuus takaavat, että myös turvajärjestelmät, älylukot ja muut kodin laitteet toimivat luotettavasti.
Miten asennus tapahtuu?
Vaikka 5G tarjoaa huipputeknologiaa käyttäjälleen, ei käyttäjän tarvitse olla teknologiaguru osatakseen. Koti 5G on helppo, vaivaton ja nopea. Nopeus näkyy paitsi nettiyhteyksissä, myös asennusvaiheessa: se ei vaadi kaivuutöitä, asennus sujuu avaimet käteen -periaatteella ja muutamassa tunnissa käytössä on nopea ja ruuhkaton netti.
Kenelle DNA Koti 5G sopii?
Kiinteä 5G tuo ruuhkattoman nettikaistan kotiin – omakotitaloihin ja paritaloihin. Sinnekin, minne nopea kiinteä verkko ei ulotu. 5G-verkko riittää kotitalouden ainoaksi yhteydeksi, vaikka sitä käytettäisiin paljon esimerkiksi etätöihin, pelaamiseen ja striimaukseen.