Aiemmin kodeissa on tuskailtu nettiyhteyden riittämättömyyttä, mutta kiinteä 5G ratkaisee monen suomalaisen nettihaasteet.
Viipyileekö kissavideo tiedon valtatiellä? Tökkiikö etätyö huonon verkkoyhteyden takia?
Moni pientaloasuja tuskailee hidasta nettiä. Kuituyhteys on vedetty jo moneen kotiin, mutta saatavuuden vuoksi se ei sovi ratkaisuksi läheskään kaikille suomalaisille.
Kiinteä 5G tulee ratkaisemaan monen kodin nettiongelmat. Kyse on mobiiliteitse kotiin toimitettavasta laajakaistasta, jonka huippunopeus on jopa 1000M ja joka on jo myynnissä DNA:n 5G-verkon alueella. Lue lisää DNA Koti 5G -yhteydestä
5G:n suuren nopeuden ja pienen viiveen ansiosta pelaaminen ja suoratoistopalveluiden katselu onnistuvat ilman ärsyttävää pätkimistä. Erityisesti interaktiivisissa nettipeleissä on tärkeää, että pelin tapahtumat näkyvät pelaajalle reaaliaikaisesti, ja tämä edellyttää nettiyhteydeltä mahdollisimman pientä viivettä.
Saat kotiisi oman 5G-kaistan, jota muut eivät pääse käyttämään
Monet hyödyntävät 4G-nettiä kotonaan jo nyt, mutta erityisesti tiheään asutuilla alueilla yhteys voi välillä ruuhkautua. 5G tuo helpotuksen tähän, sillä se toimii omalla taajuusalueellaan, jossa ei ole muuta liikennettä. Tulevaisuudessa kotien 5G-yhteydet toteutetaan niin sanotulla verkon viipaloinnilla, eli slicing-tekniikalla, jolla operaattori pystyy takaamaan käyttäjälle oman kaistan. Sitä ennen oma kaista taataan kapasiteetinhallinnalla.
Kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan testaus on ollut osa DNA:n palvelukehitystä. Sen tuloksena nopeat laajakaistayhteydet tuodaan tarjolle myös koteihin, joihin valokuitua tai muuta kiinteää yhteyttä, kuten kaapeliyhteyttä, ei saa.
”Tälle on selvästi kysyntää. Kaupunkien keskustojen ulkopuolella on satojatuhansia omakoti-, pari- ja rivitaloja, joiden verkkoyhteydet eivät vastaa nykypäivän käyttöä. Moni heistä on varmasti tyytymätön nettiyhteyksiinsä”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.
Keskeisimmillä alueilla moni koti pääsee valokuitukelkkaan. Jos alueelle ei olla vetämässä valokuitua, voi sen hinta nousta yksittäiselle kotitaloudelle korkeaksi, sillä valokuitu kulkee maan alla ja kaivuutyöt ovat kallis investointi yksittäiselle kodille.
Nykyaikainen koti tarvitsee nopean netin
Suomalaisten arki muuttuu nyt nopeammin kuin aikoihin. Yhä useammassa kodissa on älykaiutinjärjestelmä, hälytysjärjestelmän välittämää kuvaa voi kurkata puhelimesta rantalomallakin, ja fiksut järjestelmät hälyttävät poikkeamista esimerkiksi lämmityksessä tai vedenkulutuksessa.
Aiempaa useampi esine ympärillämme onkin kytkeytynyt nettiin. Moni suomalainen pääsee hyötymään 5G:stä lähivuosina.
”5G:n hyödyt näkyvät jo vuosia ennen itse 5G-verkon ilmaantumista puhelimen yläpalkkiin. 5G rakentuu nykyisen 4G-verkon päälle, jonka parannustöistä DNA:n asiakkaat pääsevät nauttimaan jo aiemmin”, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari sanoo.
Tulevaisuudessa erilaiset älypalvelut voivat mahdollistaa myös esimerkiksi vanhusten asumisen kotona pidempään. Vaikkapa vanhusten turvarannekkeet, älydosetit ja videopuhelut tarvitsevat vakaan nettiyhteyden, jollaisen 5G voi tarjota.
”Uskon, että 5G lisää valinnanvapautta myös asumiseen monelle suomalaiselle”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.
Lue lisää DNA Koti 5G:stä
Lue lisää 5G:stä