Blogit

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

Moni älylaitteiden käyttäjä uskoo, ettei tarvitse erillistä tietoturvapalvelua älypuhelimeensa tai tietokoneeseensa. Jussi Koskinen F-Securelta listasi 5 arkipäiväistä väittämää tietoturvasta ja antaa vinkit, kuinka voit välttää nämä yleisimmät mokat omien älylaitteidesi kanssa!

Oikein vai väärin? ”En ole koskaan saanut viruksia, vaikka minulla ei ole virustorjuntaa. En siis tarvitse tietoturvaohjelmaa älypuhelimeeni tai tietokoneeseeni.”

Väärin. Laitteellasi saattaa tälläkin hetkellä olla virus tai muu haittaohjelma, jota et välttämättä edes huomaa. Jos tuntuu, että tietokoneesi on vaikkapa hidastunut ja sen tuuletin huutaa, voi olla, että tietokonettasi käytetään esimerkiksi virtuaalivaluuttojen, kuten bitcoinien, louhimiseen. Louhiminen on monimutkaisten laskutoimitusten suorittamista, joka ei ole vaarallista, mutta vie koneesi tehoja.

Jos laitteellasi on haittaohjelma, saatat levittää sitä tietämättäsi myös muihin koneisiin, esimerkiksi työpaikalla sähköpostin liitetiedostojen kautta.

Vaikka laitteesi olisikin vielä säästynyt viruksilta ja haittaohjelmilta, on verkossa surffailu ilman tietoturvaohjelmaa kuin autolla ajaminen ilman turvavyötä: koskaan ei voi tietää, milloin vahinko sattuu. Esimerkiksi DNA Digiturva-palvelu estää kuussa keskimäärin hurjat 20 000 haittaohjelmahyökkäystä tietokoneisiin, joihin palvelu on asennettu.

Luotettavan näköisiltä verkkosivuilta voi saada laitteelleen viruksen tai muun haittaohjelman, vaikkei edes klikkaisi tai lataisi laitteelle mitään.

DNA Digiturvan avulla suojaat kodin laitteet viruksia ja haittaohjelmia vastaan – tutustu palveluun tästä.

Oikein vai väärin? ”Laitteiden ja sovellusten päivittäminen parantaa tietoturvaa.”

Oikein. Hyvä tietoturva koostuu kolmesta elementistä: tietoturvaohjelmasta, ajantasaisesta laitteen käyttöjärjestelmästä ja päivitetyistä ohjelmista. Jos yksikin näistä kolmesta elementistä ei ole kunnossa, viruksilla ja haittaohjelmilla on mahdollisuus tunkeutua laitteelle. Päivitä siis puhelin, tabletti ja tietokone sekä niihin ladattavat sovellukset ja ohjelmistot heti, kun uusia päivityksiä on saatavilla.

Oikein vai väärin? ”Applen tietokoneisiin ei voi saada viruksia ja haittaohjelmia, joten tietoturvaohjelma on tarpeeton.”

Väärin. Vaikka valtaosa viruksista ja haittaohjelmista on tehty muille kuin Applen tietokoneiden macOS-käyttöjärjestelmälle, ne kuitenkin yleistyvät koko ajan myös Macintosheissa.

Tietoturvaohjelma kannattaa siis ehdottomasti hankkia myös Applen tietokoneeseen. Usein Mac-käyttäjät työskentelevät luovilla aloilla, jolloin tietokoneella on paljon työn kannalta arvokasta sisältöä, kuten kuvia, videoita ja musiikkia, jotka on fiksua suojata tietoturvahyökkäysten varalta.

Kannattaa myös muistaa, että verkkorikollisuus perustuu usein huijauksiin, joissa laitteen käyttöjärjestelmällä ei ole mitään merkitystä. Voit siis päätyä huijaussivustolle, surffailit sitten PC:lla tai Macilla. Tietoturvaohjelmalla voit estää pääsyn haitallisille sivustoille ja surffailla rauhassa.

DNA Digiturva on yhteensopiva Windows-, Android, macOS- ja iOS-käyttöjärjestelmien kanssa. Tutustu palvelun ominaisuuksiin tarkemmin tästä.

Oikein vai väärin? ”Tietokoneellani ei ole mitään tärkeää, joten tietoturvaohjelmaan on turha satsata.”

Väärin. Eikö tietokoneellasi todella ole mitään sinulle tärkeää, vaikkapa valokuvia tai se kauan kesken ollut romaanin alku? Jos vastaus on ei, etkä todella ole huolissasi konetta uhkaavista haittaohjelmista ja viruksista, tietoturvaan on silti syytä satsata.

Kun tietokoneessa ei ole tietoturvaohjelmaa, mahdollistat verkkorikollisten pääsyn tietokoneellesi. Rikolliset voivat liittää tietokoneesi huomaamattasi botnettiin eli rikollisverkkoon ja käyttää sitä esimerkiksi palvelunestohyökkäykseen, jolla ajetaan vaikkapa jonkin yrityksen tai palvelun verkkosivusto alas.

Verkkorikolliset voivat käyttää kaapattuja koneita myös laittoman materiaalin levittämiseen verkossa. Pahimmillaan voit jäädä tästä itse kiinni ja joutua kotietsinnän kohteeksi.

Pistä tietoturva kerralla kuntoon, eikä sinun tarvitse huolehtia myöhemmin – tilaa DNA Digiturva.

Oikein vai väärin? ”Joku voi katsella minua salaa läppärin web-kamerasta ja kuunnella puhelimen mikrofonin kautta.”

Oikein. Kun tietokoneessa ei ole tietoturvaohjelmaa, on mahdollista, että joku pääsee haittaohjelman avulla käsiksi tietokoneesi web-kameraan. Vaikka tavallisesti web-kameraa käytettäessä sen valo syttyy, haittaohjelma estää tämän. Et siis huomaa, jos joku katselee sinua.

On myös mahdollista, että sinua kuunnellaan puhelimesi mikrofonin kautta. Usein olet kuitenkin itse antanut tähän luvan huomaamattasi, uutta sovellusta asentaessasi. Jos esimerkiksi taskulamppusovellus pyytää lupaa saada käyttää mikrofonia, kannattaa miettiä sen asentamista kaksi kertaa.

DNA Digiturvan avulla käytät kaikkia älylaitteitasi huolettomasti – tutustu ja tilaa omasi!

 

Lisätietoa:

Lue lisää vinkkejä ja tietoa tietoturvasta

Lue lisää DNA Digiturva -palvelusta

Avainsanat:

puhelimet vastuullisuus sovellukset yhteiskunta tietoturva Muita aiheita Tietoturvallisia yhteyksiä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta

11/2024 Vilhelmiina Wahlbeck

Henkilön arvoa ei mitata näkyvyydellä

11/2024 Julia Arko

Perheet ovat arjen voimavara – “Sairaan lapsen hoitopalvelu helpottaa perhe- ja työarkea huomattavasti”

11/2024 Heidi Havastila

Siirry Mobiilivarmenteeseen ja pidä pankkitunnuksesi turvassa