Blogit

24/7 yhdessä kotona – miten viihdyttää koko perhettä? 5 vinkkiä!

Perhe on paras – mutta onko silloinkin, kun ollaan yhdessä neljän seinän sisällä ympäri vuorokauden? Poikkeustilanteessa poikkeukselliset keinot ja hippusellinen ekstraluovuutta ovat tarpeen, jotta yhteiselo rullaa ja tekemistä sekä työrauhaa riittää jokaiselle. Listasimme alle viisi vinkkiä yhteiseen ja erilliseen tekemiseen kotiovien sisäpuolelle.

1. Pidä leikkitreffit ja sukulaisvierailut virtuaalisesti

Kun oikean maailman kohtaamiset ovat harvassa, on etäyhteydenpito perheen ulkopuolisiin tärkeisiin tyyppeihin entistä korvaamattomampaa – siksi videopuhelut ovat nyt ihan parhaita. Hyviä sovelluksia videopuheluihin ovat esimerkiksi WhatsApp, Skype sekä Applen laitteilla toimiva FaceTime. Videotärskyt isovanhempien kanssa helpottavat takuuvarmasti molemminpuolista ikävää.

Kaverikaipuuseen taas auttavat virtuaaliset leikkitreffit. Eikä hommaa tarvitse rajata vain entuudestaan tuttuihin kavereihin: uusia ystäviä on nimittäin luotu niinkin, että työkaverit ovat antaneet lastensa puhua keskenään, jolloin ennestään tuntemattomat tenavat ovat tutustuneet.

2. Kurkkaa kehittävien ja koukuttavien koulusovellusten maailmaan

Itsenäisesti opiskelu on haastavaa, joten mitä enemmän siihen saa lisättyä peliä ja leikkiä, sen pidempään kotona tylsistyvät koululaiset saa viihtymään opintojen parissa. Netistä löytyy paljon vinkkejä pelisovelluksiin, joiden lomassa opitaan samalla esimerkiksi matematiikkaa, vieraita kieliä tai koodauksen alkeita. Katso vaikka Oppi&ilon pelisovellusvinkit ja Värinauttien pedagogiset tehtävät.

Muista varmistaa, että työvälineet ja tauot ovat kunnossa kotikoulussakin! Koululaiselle sopii hyvin esimerkiksi kevyt ja edullinen Lenovo IdeaPad Flex 5 Chromebook -kannettava, jonka Google Play -sovelluskaupan kautta pääsee helposti käsiksi tärkeisiin ohjelmiin, kuten MS Officeen ja Instagramiin – sekä tietysti niihin pelisovelluksiin. Hauskoja välkkäritreeni-ideoita löytyy Voimisteluliitolta.

Kehittäviä sovelluksia löytyy muuten myös alle kouluikäisille, hyvinä esimerkkeinä tuttu Pikku Kakkonen sekä ruotsinkielinen BUU-klubben!

3. Turvaa rauha yhteisillä säännöillä

Kun kaikki ovat yhdessä ympäri vuorokauden, on tärkeää saada arki – työt, koulu ja yhteinen tekeminen – onnistumaan kaikkien kannalta. Etätyön rauhaksi työhuoneen oveen voi askarrella liikennevalot, jotka kertovat onko vanhempi töissä vai vapaalla ja saako sisään tulla.

Tärkeää on huomioida myös eri ikäisten pikkutyyppien erilaiset tarpeet. Jos kotona on esimerkiksi kaksi lasta ja kaksi aikuista, voi pienemmälle lapselle järjestää leikkiä ja isomman pyytää työpöydän ääreen keskittymistä vaativiin tehtäviin, jolloin lapsi tuntee olevansa iso ja tärkeä ja ainakin toinen vanhempi saa tehdä töitä.

Yksi hyvä keino on luoda yhdessä kodin säännöt, joihin kaikki sitoutuvat. Kieltojen sijaan kannattaa käyttää kehotuksia, ja säännöt voi myös piirtää. Ja hei, poikkeustilanteessa on ihan OK joustaa joskus aiemmin sovituista säännöistä vaikkapa ruutuajan suhteen.

4. Ideoi yhteistä tekemistä sisätiloihin

Mitäs yhteistä koko perhe voisi tehdä? Vaikka hyppiä itsensä hikiseksi! Monen ikäisille sopivia ilmaisia online-treenejä tarjoavat esimerkiksi monet kuntosaliketjut sekä videosisältöjen aarreaitta YouTube. Vähän vanhempien lasten kanssa voi myös luoda oman tanssikoreografian tai osallistua videosovellus TikTokissa kiertäviin haasteisiin. Kuvatkaa taidonnäytteenne ja jakakaa se seuraajille!

Hauska tapa olla luova yhdessä ovat myös erilaiset kuvahaasteet. Filmatkaa puhelimilla vuorotellen jokin kodin yksityiskohta ja lähettäkää fotot perheen WhatsApp-ryhmään, jolloin muut arvaavat tai etsivät kohteet. Tai sopikaa teema, jonka mukaisen kuvan jokainen perheenjäsenestä ottaa, ja ihailkaa lopputuloksia yhdessä.

Vai eikö mikään edeltävistä vinkeistä toimi, koska teini on hukkunut videopelien maailmaan? No hei, pelatkaa yhdessä! Se voi olla hauskempaa kuin ajattelit ja onnistuu silloin, kun jokaisella pelaajalla on oma ohjain. DNA TV Hubin kautta pelaamiseen huippu on SteelSeries Stratus XL -peliohjain. Kun taas hommaa upouuteen Xbox Series S -pelikonsoliin lisää peliohjaimia, onnistuvat konsolimaailman moninpelit koko perheen voimin.

5. Järjestä lapsille viihdettä ja luovaa tekemistä

Viihdettä löytyy monesta paikasta: maksulliset äänikirjasovellukset, kuten BookBeat, ovat täynnä nuortenkirjoja, ja ilmaisia suomenkielisiä satuja voi kuunnella esimerkiksi DNA:n ja SOS-Lapsikylän yhteisen Satuillaan-kampanjan yhteydessä julkaistuista satuhetkistä. Lapsiystävällistä videosisältöä löytyy taas YouTube Kidsin selain- ja sovellusversioista. Nintendo Switch -pelikonsolilla voi pelata missä ja milloin vain, eivätkä muut häiriinny, kun joka päälle on omat kuulokkeet. Switchille oivaa ajanvietettä on vaikkapa Just Dance 2021 -peli.

Lapsille voi järjestää myös aktiivista, luovaa tekemistä vaikka puhelimen kanssa. Puhelin on nimittäin tärkeä työkalu nykylapsen kehityksessä ja oppimisessa. Kannusta vaikka kuvaamaan näytelmä, harrastukseen liittyvä esitys, kokkivideo tai YouTubessa suosittu My Day -video yhden päivän kulusta. Lopputulosta voi ihailla perheen kesken tai jakaa oman YouTube-kanavan kautta yksityisesti isovanhemmille ja parhaille kavereille. Voit myös järjestää aktiviteettibingon, jossa yhtenä tehtävänä voi olla puhelimen putsaus pöpöistä. Vain mielikuvitus on rajana ideoinnissa!

P.S. Jos harkitset lapsen ensimmäisen tai uuden puhelimen hankkimista, muista myös tarpeelliset lisätarvikkeet, kuten näytönsuojat, suojakuoret, popsocketit ja vaikkapa splashbag. Parempi katsoa kuin katua!

Avainsanat:

ekaluokkalaiset etätyö lapset puheenaiheet koululaiset nuoret Lapsiperheen arkea

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

1/2025 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

1/2025 Artikkelien toimitus

Netti taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla