Blogit

“Pankista ilmoitettiin, että luottokortti on tyhjennetty” – tässä kyselymme kolme pahinta tietoturvapelkoa

Tietoturva-asiat ovat juuri nyt erityisen paljon pinnalla ja valtaavat harva se päivä tilaa tiedotusvälineiden palstoilta. Tietoturvasta huolehtiminen onkin nyt jopa entistä tärkeämpää. Kysyimme hiljattain Facebookissa suomalaisten suurimpia pelkoja tietoturvaan liittyen – alla koottu lista aiheesta.

1. Raha-asioiden turvallisuus

Selkeästi eniten esille tulivat ihmisten pelko pankkitietojen tai muiden raha-asioihin liittyvien tietojen joutuminen vääriin käsiin. Suurimmaksi pelokseen tämän ilmoitti jopa lähes kolmasosa vastaajistamme. Muun muassa seuraavanlaisia ajatuksia vastaajiemme parissa heräsi:

“Kyllä se on tuo ku rahojen (eli tunnusten) kanssa nykyään paljon pyöritään netissä, että jotkut tunnukset menee vääriin käsiin joilla tiliin pääsee käsiksi.”

“Vähän sen jälkeen kun olin maksanut lennot netissä, niin pankista ilmoitettiin että luottokorttini on tyhjennetty. Selvisi että Kambodzasta asti tällainen toimenpide onnistuttu tekemään.”

Pelko ei ole tuulesta temmattu, sillä pankkitiedot ovat nettivarkaiden piirissä erityisen suosittu ryöstökohde. Pankkiasioita esimerkiksi älylaitteella hoitaessaan kannattaakin pitää mielessä, että esimerkiksi julkista kahvilan verkkoa käytettäessä laite ei ole aina turvassa. Jos laitteessa ei ole erillistä suojausta ja liityt avoimeen verkkoon, ikään kuin avaat laitteesi muille verkon käyttäjille. Tällöin myös pankkitietosi ovat uhattuna. Julkisessa verkossa asioidessa apuun tulee VPN-palvelu – voit lukea asiasta lisää esimerkiksi täältä.

Lisäsuojaa saa myös DNA Turvapaketin Verkkopankkisuojaus-toiminnosta, joka estää muun liikenteen verkkopankkiasioinnin aikana. Tällöin kukaan ei voi kaapata käyttäjän ja pankin välistä yhteyttä.

2. Tunnus-, salasana- ja identiteettivarkaudet

Toinen vastaajia erityisen paljon huolestuttava tietoturva-asia oli eri palveluiden tunnuksien sekä salasanojen menettäminen ja tätä kautta tapahtuva identiteettivarkaus.

Tämäkin pelko on täysin aiheellinen – varotoimenpiteenä tunnusten menettämiselle voi pitää jo pankkitunnusten kohdalla mainittua varovaisuutta julkisissa verkoissa surffatessaan. Myös käyttämiensä salasanojen tietoturvallisuus kannattaa tarkistaa: listasimme hiljattain vinkit tietoturvallisen salasanan luomiseen ja voit tutustua niihin täällä.

3. Henkilökohtaisen datan tietomurrot

Oman laitteen hallinnan menettäminen tietomurtajalle eli krakkerille paljastui myös asiaksi, joka pelotti vastaajiamme. Erityisesti huolta aiheutti esimerkiksi henkilökohtaisuuksien kuten omien kuvien menettäminen:

“Pelkona on että joku saa mun laiteen hallintaansa ja sitä kautta tunnukset, kuvat ja kaikki tiedot.”

“Hakkerit ne pelottaa, vaikka olen satavarma, että kyllä ne käynyt on munkin tiedoilla.”

Tietomurtajan uhriksi joutuminen on nykyään harmillisen yleistä, sillä murron voi tehdä melko pintapuolisella tietotekniikkaymmärryksellä, kiitos tarkoitukseen luotujen helppokäyttöisten työkalujen. Krakkerit saa pidettyä loitolla suojaamalla laite oikeaoppisesti – voit tutustua aiheeseen lisää esimerkiksi täällä.

Tietoturva askarruttaa – mistä apua?

Suuri osa vastanneista kertoi usean tietoturvaan liittyvän asian pelottavan ja vastauksissa yhdistyivät monet jo edellä mainitut asiat.

“Pankkitunnusten joutuminen vääriin käsiin tai identiteettivarkaus olisi varmaan pahimpia vaihtoehtoja. Itselle kävi kerran niin, että joku pääsi kirjautumaan sähköpostiin toiselta puolelta maailmaa, mutta onneksi tämä huijari lensi myös äkkiä ulos sieltä automaattisten turvallisuustoimien avulla. Sen jälkeen olen kyllä opetellut keksimään mahdollisimman vaikeita salasanoja, joista harvan muistan itsekään ilman muistikirjaa.”

“Salasanojen ja tunnusten päätyminen vääriin käsiin. Lähinnä rahaan ja omiin henkilökohtaisiin tietoihin pelot liittyy. Identiteettivarkaus olis hirveetä just taloudellisesti.”

Vaikka vastaajiemme piiristä löytyi useita erilaisia tietoturvaan liittyviä pelkoja, on asiassa positiivinenkin puoli: kun uhkat tiedostaa, ymmärtää niiltä toivottavasti myös suojautua. DNA Turvapaketilla voit huolehtia tietoturva-asioista hieman vähemmän – lue siitä lisää täältä.

Avainsanat:

tietoturva Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

1/2025 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta

1/2025 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

1/2025 Artikkelien toimitus

Netti taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia